Na rani razvoj djeteta utječu deseci faktora, od kojih su najvažniji odgoj, temperament i zdravlje.

Roditelji bi trebali pratiti opći tempo razvoja svoje djece još od rane dječje dobi, kada dijete oblikuje svoje navike i karakter.

U članku opisujemo neke karakteristične vještine za djecu predškolske dobi, čiji razvoj bi roditelji dobro trebali pratiti.

 

Igre

Igre su vrlo važne jer kroz njih djeca uče prepoznavati i razumijeti svoje osjećaje. Osim toga, način na koji se dijete igra puno govori o razvoju njegove mašte, emocionalne inteligencije i kognitivnih sposobnosti. Pojavom uloga u igrama roditelji mogu primijetiti da dijete počinje interakciju s drugom djecom, razumije i koristi scenarije poznate iz života.

Komunikacija

Ako u dobi od 3 godine djeca malo međusobno komuniciraju, kasnije bi već trebala naučiti razmjenjivati igračke i surađivati. Obratite pažnju kako s vremenom dijete kontrolira svoje emocije i kako napreduje u emocionalnom razvoju.

Kretanje

Djeca predškolske dobi vole biti aktivna. Spretnost, ravnoteža, koordinacija tijela – sve to pokazuje razinu razvoja motoričkih vještina. S 3 godine djeca mogu savršeno skakati na 2 noge, a s 4 godine već održavaju znatno bolju ravnotežu, skačući samo na jednoj nozi.

Fina motorika

Nakon 4 godine djeca uče zakopčavati gumbe, zatvarače, čak mogu samostalno vezati vezice na svojim cipelama. Razvoj finih motoričkih vještina vidi se i po načinu na koji dijete drži različite predmete: na primjer, može uzeti žlicu samo prstima, bez stiskanja ruke u šaku.

Rječnik

U predškolskoj dobi jezik djeteta se znatno razvija. Primijetit ćete da voli pričati priče i slobodno komunicira. Može i trebalo bi vam dijeliti kako se osjeća, pričati svoje ideje, postavljati bezbroj pitanja vezanih za svijet oko sebe. S 3 godine djeca već znaju oko 800 riječi; s 4 godine rječnik im već ima do 1000, mogu slobodno sastavljati složenu rečenicu od 5-6 riječi. Sve riječi koje dijete zna uzimaju se u obzir, uključujući nepotpune i netočno izgovorene. Dobro je obratiti pažnju na slušno poimanje djeteta.

Vještine brojanja

S 4 godine djeca obično već mogu brojati do 20, uspoređivati broj elemenata s željenim brojem, razumjeti pojmove “više” i “manje”.

Slova

Mala djeca mogu zapamtiti oblike većine slova i nazvati ih. Čitat će samo jednostavne, često korištene riječi (mačka, šuma). Uče prepoznavati tekstualni sadržaj iz slika, izmišljati vlastite priče, listati stranice, pamtit i citirati kratke odlomke.

 

Evo nekoliko jednostavnih savjeta koje možete pratiti kako biste podržali razvoj djeteta u ovoj dobi:

✅Omogućite djetetu dovoljno vremena za igru, jer igre mu pomažu izraziti svoje osjećaje radosti, uzbuđenja ili straha.

✅Odvajajte vrijeme za kreativne igre poput crtanja ili glazbenih igara – plesanja, pjevanja, skakanja ili sviranja instrumenata.

✅Čitajte zajedno bajke ili recitirajte pjesme kako biste potaknuli njegovo razmišljanje i komunikacijske vještine.

✅Pripremajte jela zajedno kako biste ga potaknuli da se zdravo hrani, uz to će dijete usvojiti nove riječi i usvojiti kvantitativne pojmove poput koliko je jedna čajna žličica.

 

Najvažnije je provoditi kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom kako bi raslo sretno i voljeno.