smartykids

Dolazi trenutak u životu svakog roditelja kada mora odlučiti koliko vremena dnevno smije dopustiti svom djetetu da provodi vrijeme igrajući računalne igre.

Vjerojatno ste već mnogo puta upozorili svoje dijete da provodi previše vremena igrajući svoju omiljenu igru, zabrinuti kako će to utjecati na njegovo zdravlje u dugoročnom planu.

Znate li da, prema studijama, računalne igre donose ne samo negativne posljedice već i koristi za djecu, naravno, ako se ne pretjeruje s njima.

Koje su to koristi?

 

Evo nekih od njih:

🔹Obrazovne i logičke igre su korisne za mentalni razvoj djeteta, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje.

🔸Igre razvijaju reflekse, pažnju i motoričke vještine djeteta. Studije provedene među djecom predškolske dobi na Sveučilištu “Deakin” u Melbourneu, Australija, pokazuju da djeca koja igraju interaktivne igre imaju bolje motoričke vještine od onih koja to ne čine.

🔹Znanstvenici napominju da djeca koja igraju akcijske igre čitaju brže i bolje usvajaju pročitano.

🔸Igranje igara smanjuje osjećaj stresa i depresije. Drugo istraživanje je otkrilo da gejmeri koji pate od problema poput stresa i depresije mogu izbaciti svoju frustraciju i agresiju upravo igrajući igre. Istraživana hipoteza dokazala je da igre pomažu i djeci da se smire i opuste.

🔹Igre poboljšavaju sposobnost donošenja odluka. Većina video igara zahtijeva brze reakcije i odluke u dijelovima sekunde, koje su često ključne za preživljavanje virtualnog lika. Kognitivni neurolozi sa Sveučilišta u Rochesteru u New Yorku otkrili su da igre daju mozgu igrača mnogo prakse koja služi za donošenje odluka i u stvarnom svijetu. Znanstvenici pretpostavljaju da akcijske igre djeluju kao simulator za proces donošenja odluka i daju igračima više mogućnosti za donošenje odluka na temelju informacija iz okoline, što ih usmjerava da reagiraju na odgovarajući način.

🔸U igri djeca uče raditi s novim i različitim tehnologijama, otkrivaju nove stvari o radu pojedinih uređaja.

🔹Igre mogu poboljšati znanje engleskog jezika kod djece.

Ponovno napominjemo da se te koristi lako mogu pretvoriti u štetu ako dijete provodi previše vremena pred računalom.

 

Sada, navest ćemo neke od negativnih posljedica koje mogu biti rezultat pretjeranog igranja:

🔹 Oštećenja vida;

🔸Razvoj bolesti kralježnice i zglobova;

🔹Ako dijete provodi puno vremena pred računalom, može postati introvertiranije;

🔸Moguća je pojava ovisnosti o računalima.

 

Kao što možete vidjeti, nije vrijedno potpuno zabraniti djetetu igranje na računalu. Ipak, preporučujemo da ograničite vrijeme koje mu je dopušteno provoditi svakodnevno pred monitorom i da ga podsjetite na važnost 15-minutnih pauza tijekom igranja.🤗