Abakus: neophodan alat na satovima mentalne aritmetike

Neki od vas se možda pitaju – što je zapravo abakus i kako se može koristiti za složene aritmetičke izračune? U ovom ćemo članku proniknuti u pojedinosti o abakusu i istražiti njegovo povijesno značenje.

Abakus, također poznat i kao abak (izvedeno iz grčkog izraza “ploča za računanje”), naprava je za računanje dizajnirana za aritmetičke izračune, a izumljena je stoljećima prije Krista.

U početku se sastojao od glinene ploče s utorima u koje su se stavljali kamenčići koji su predstavljali znamenke. Svaki utor predstavljao je jedinice, desetice, tisuće i tako dalje, sadržavajući predmete koji su simbolizirali brojeve, poput spomenutih kamenčića. Danas abakus može biti bilo koji predmet koji se koristi za izvođenje aritmetičkih izračuna unutar decimalnog sustava.

Koncept ove vrste kalkulatora vrti se oko određenog polja za izračune, gdje se postavljaju elementi koji predstavljaju brojeve (kao što su kamenčići ili kuglice) i njima se barata u skladu s određenim modelom.

Kako su se s vremenom pojavljivali moderniji uređaji, uporaba abakusa je opadala, ustupivši mjesto suvremenim kalkulatorima. Međutim, metode poput mentalne aritmetike ponovno su stekle popularnost. U moderno doba, abakus se koristi za podučavanje osnovnoškolske djece kako brojati jer je ova metoda pedagoški poželjnija od elektroničkih kalkulatora i pismenog računanja.

Povijesno podrijetlo

Postoji nekoliko verzija o podrijetlu abakusa. Prema nekim izvorima slična ploča nastala je u Mezopotamiji (Iran, Irak, Sirija i Turska) oko 4. stoljeća prije Krista. U davna vremena ljudi su koristili stol ili drvenu ploču prekrivenu prašinom ili pijeskom za crtanje linija pomoću štapa za računanje abakusom.

Druga verzija pripisuje stvaranje abakusa starogrčkom znanstveniku po imenu Abak, po kojem je abakus i dobio ime. Povijesni zapisi pokazuju da se ova vrsta abakusa koristila za aritmetičke operacije u drevnim kulturama kao što su Grčka, Rim, Indija, Egipat i druge.

Razvoj uređaja koji podsjeća na moderni abakus pripisuje se drevnoj Kini.  Zvao se Suan-Pan i funkcionirao je na temelju drugačijeg principa brojanja. Nalik na izduženu kutiju, bio je po dužini podijeljen na nejednake dijelove, s daskama i štapićima s kuglicama postavljenima poprijeko.

Struktura abakusa

Abakus se sastoji od neparnog broja okomitih nizova, od kojih svaki predstavlja znamenku. Brojevne pozicije se numeriraju od kraja niza brojeva: stotine, desetice, jedinice. Abakus najčešće ima 13 žica, ali veće verzije mogu sadržavati 21, 23, 27 ili čak 31 žicu. Abakus s brojnim žicama može rukovati velikim brojevima ili više manjih brojeva istovremeno.

Svaki niz sadrži pet kuglica, pri čemu je gornja kuglica okvirom odvojena od ostalih. Donje četiri su osnovne kuglice i predstavljaju jedinice, dok je gornja tzv. nebeska kuglica, koja vrijedi kao pet osnovnih.

Posebni znakovi na okviru abakusa, u obliku crnih, bijelih ili točkica u boji (u skladu s bojom abakusa), označavaju položaj jedinica, desetica, tisućica, milijuna itd. Iako se moderni abakus čini drugačijim od svog drevnog prethodnika, temeljno načelo računanja ostaje nepromijenjeno.

Abakus može izvoditi razne matematičke operacije, od osnovnog zbrajanja i oduzimanja pa sve do množenja, dijeljenja, pa čak i kvadratnog korijena!

Prednosti korištenja abakusa

Program mentalne aritmetike SmartyKids jedinstveni je kurikulum koji potiče uravnoteženi razvoj dječjih misaonih i kreativnih sposobnosti, s ciljem naprednijeg oslobađanja njihovih intelektualnih i kreativnih potencijala.

Korištenje abakusa nudi nekoliko prednosti u odnosu na moderne kalkulatore. Značajna korist je poboljšanje mentalnih aritmetičkih vještina, budući da se izračuni izvode s obje ruke, stimulirajući pritom obje moždane polutke.

Aktiviranje obje polutke potiče stvaranje neuronskih veza, čime se poboljšavaju  kratkoročno i dugoročno pamćenje, koncentracija i nekonvencionalno razmišljanje.

Rad s abakusom značajno unapređuje finu motoriku, pridonoseći cjelokupnom intelektualnom razvoju djeteta. U početnim fazama nastave mentalne aritmetike  djeca koriste abakus za učenje brojanja, a kako napreduju, prelaze na mentalno izvođenje izračuna, vizualizirajući abakus. Ovaj prijelaz značajno pojačava dječje sposobnosti imaginacije.

Ukratko, prednosti mentalne aritmetike uključuju:

✅jačanje mašte i kreativnog potencijala

✅formiranje neuronskih veza između lijeve i desne mozga

✅razvoj naprednih mentalnih računalnih vještina

✅ubrzanje brzine obrade informacija

✅poboljšanje koncentracije, pažnje, pamćenja, sluha i zapažanja

 

Ako ste znatiželjni iskusiti prednosti mentalne aritmetike za djetetov intelekt, prijavite se za BESPLATNI OGLEDNI SAT i svjedočite transformaciji iz prve ruke!